Аграрії Полтавщини мають серйозні проблеми з томатами

18 серпня 2019 3427 0
Аграрії Полтавщини мають серйозні проблеми з томатами
facebook.com

Овочівники Полтавщини зіштовхнулися з масовою проблемою на томатах — плоди «дерев'яніють», усередині пусті. Фермери припускають, що це може бути вірус бронзовості томатів або просто дефіцит живлення.

Про це у відео на своєму YouTube-каналі розповів засновник фермерського господарства «Рубін» Олександр Незнарадько із Козельщинського району на Полтавщині.

«Знайомий овочівник у паніці, на помідорах начебто вірус, але, як на мене, тут дефіцит живлення. У рядок при висадженні розсади було внесено 250 кг/га діамофоски на глибину 20 см, по вегетації через краплю подавався сульфат калію по 20 кг/га. Але є думка, що тут дефіцит калію», — відзначає фермер.

Олександр Незнарадько додає, що томати з поля відправляють по 10 грн/кг, а на самому полі сформований врожай не менше 50 т/га, але половина врожаю — некондиція.

Однак молодший науковий співробітник ДП ДГ «Черкаське» ЧДСГДС ННЦ Інститут землеробства НААН України Марія Торбанюк у коментарі щодо цієї ситуаці відмітила: швидше за все, це очевидне враження вірусом стовбура томатів.

«На даний час ця проблема набирає широкого спектру в Україні. Зараження йде вже з насінини, тому ні засоби захисту ні обробіток не мають ніякого значення. Вихід із ситуації — це обробка насіння перед посівом, дотримання сівозміни. Вірус переноситься трипсами і цикадками, які добре зимують у грунті, знищення забур’яненості біля площі посіву, де вони пречудово мешкають. P.S.: З нашого особистого досвіду — посіви ранніх томатів уражуються сильніше, а більш облиственні пізні сорти мають перевагу. Вірусом заражена сама оболонка насіння, тому ще одним ефективним методом є термічна обробка насіння перед посівом», — каже спеціаліст.

Нагадаємо, що вірус стовбура найбільш поширений у південних районах України. Проявляється на листках, стеблах, квітках і плодах. Верхівки ураженої рослини та молоді пагони набувають рожево-фіолетового забарвлення внаслідок нагромадження у тканинах антоціану. Листки хворих рослин дрібні, хлоротичні, частки листків закручуються вгору. Від переповнення тканин крохмалем листки і стебла стають грубими, ламкими.

Уражені квітки деформуються, збільшуються у розмірах, часто зростаються і набувають дзвоникоподібної форми. Тичинки й маточки недорозвинені, пелюстки дрібні, часто знебарвлюються і стають зеленими. Такі квітки, як правило, стерильні. За незначного розвитку хвороби утворені плоди здебільшого дрібні, дерев’янисті, нерівномірно забарвлені.

Виконано за допомогою Disqus