Агропродукція подорожчає на 5% через обмеження імпорту добрив — прогноз

29 серпня 2019 84 0
Сергій Рубан, голова Асоціації агрохіміків України
Сергій Рубан, голова Асоціації агрохіміків України

Обмеження імпорту міндобрив призведе до їх подорожчання на 10%, і, як наслідок, до зростання цін на аграрну продукцію на 2-5%. Таку думку висловив голова Асоціації агрохіміків України Сергій Рубан під час прес-конференції «Обмеження імпорту мінеральних добрив: захист вітчизняного виробника або посилення монополії?», передає Latifundist.com.

«Чи правильно закривати імпорт добрив з тих же країн, куди ми постачаємо добрива? Чи може національна хімічна промисловість в нинішньому стані повністю забезпечити ті обсяги добрив, які необхідні аграрної галузі? Якими можуть бути наслідки нових обмежень на ввезення добрив в Україну? Швидше за все на ринку буде монопольне становище українського виробника добрив. Це призведе до зростання цін на добрива в сезон, і, як мінімум по групі фосфорних добрив, буде дефіцит. Подорожчання добрив на 10% веде до зростання цін на аграрну продукцію на 2-5%», — зауважив Сергій Рубан.

За його словами, минулого року Україна експортувала 44 млн т зернових. Також існує балансовий метод винесення діючої речовини (азоту, фосфору, калію) з поля разом з основною продукцією. На підставі цього методу разом з 1 т кукурудзи сумарно виноситься 25,4 кг NPK, з 1 т пшениці — 33 кг, з 1 т ячменю — 30,6 кг. Тобто, тільки за цими позиціями вивозиться з України за кордон більше 1 млн т добрив в діючих речовинах за маркетинговий рік.

Крім того, голова Асоціації агрохіміків України прокоментував інформацію про те, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про проведення розслідувань щодо імпорту в Україну азотних добрив і добрив мінеральних із вмістом азоту, фосфору і калію, незалежно від країни походження.

«Старі українські хімічні підприємства зрозуміли, що їх не влаштовує рентабельність виробництва і вирішили піти простим шляхом — знищити конкурентів — трейдерів, імпортерів добрив. Адже 70-80% добрив надходить сільгоспвиробникам саме через торговельні компанії», — зазначив Сергій Рубан.

Виконано за допомогою Disqus