Вирощування столового винограду в теплицях окупиться за 3 роки

30 серпня 2019 329 0
Вирощування столового винограду в теплицях окупиться за 3 роки
pixabay.comВирощування столового винограду в теплицях окупиться за 3 роки

У ТОВ «Аврора», що у Запорізькій області у вирощування столового винограду у теплицях вклали $70 тис. Кошти вже повернулися через 3,5 роки. Про це повідомила агроном господарства Євгенія Нікітюк, передає agrotimes.ua.

Читати за темою: Знай ворога в лице — хвороби деревини винограду 

За її словами, у 2011 р. сільгосппідприємство встановило шість неопалюваних теплиць по 0,045 га кожна. Сукупна вартість споруд склала $60 тис. У теплицях планували вирощувати овочі. Але від овочів відмовилися й висадили виноград. Ще $ 10 тис. пішло на обладнання та саджанці.

Для пришвидшення отримання прибутку насадження ущільнили полуницею. 

У кожній теплиці було висаджено 100 кущів винограду та 1,5 тис. кущів полуниці.

«Виноград у теплицях отримуємо в середині літа. Від продукції відкритого ґрунту він відрізняється вищою урожайністю та якістю. Поточні витрати на його вирощування нижчі. У міжряддях можливе вирощування ранньостиглих культур: полуниці, часнику, редису, цибулі. Навіть в екстремальні роки отримуємо гарантований урожай винограду, не зважаючи на обледеніння кущів, безсніжні зими з морозами, значну кількість опадів», — зауважила агроном.

Перший урожай полуниці дав 250 г ягід з куща, валова виручка з однієї теплиці склала близько $2 тис.

На другий рік врожайність полуниці зросла до 500 г ягід з куща. 

На третій рік врожайність полуниці знизилася, а виноград вступив у фазу плодоношення —5-7 кг з куща. Виноград продали по $3-4/кг.

Через три з половиною роки капітальні витрати окупилися.

На п’ятий рік полуницю вивели з обороту, а урожайність винограду зросла до 15-25 кг з куща. З однієї теплиці зібрали 2,5-3 т винограду. Але ціна реалізації у 2015 р. знизилася до $1-1,5/кг.

«Для малих фермерів, які мають 2-3 га, вирощування винограду в закритому ґрунті є найбільш оптимальним варіантом господарювання», — підсумувала Євгенія Нікітюк.

Виконано за допомогою Disqus