Замість ринку землі українцям пропонують базар — експерт

2 листопада 2015 58 0
Замість ринку землі українцям пропонують базар — експерт
Soc-in.comЗамість ринку землі українцям пропонують базар — експерт

Мораторій на землю — явище тимчасове. Про це в інтерв’ю «Союзу учасників СОК України» сказав віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Микола Стрижак.

За його словами, сьогодні всі продукти, які є на столі в українців, виробляються малим і середнім бізнесом. Продукція агрохолдингів (соняшник, соя, кукурудза, ріпак і т.д) відправляється на експорт.

«Із трибун часто звучить, що агрохолдинги українській економіці постачають багато коштів… Усе це неправда! Кошти із-за кордону назад не повертаються. Вони залишаються де завгодно – на Кіпрі, в Австрії, Лондоні, але не в Україні. Словом, наші земельні магнати інвенстують у німецьку, англійську, французьку та інші економіки, але тільки не в українську. То невже бізнесмени Франції, Німеччини, Австрії інвестуватимуть в Україну? Невже вони менш далекоглядніші за наших олігархів, що привезуть гроші у країну, де щотижня змінюються правила гри і відбувається грабунок як українського, так і іноземного інвестора? Тому мораторій на землю — явище тимчасове», — переконаний експерт.

На його думку, рух землі від поганого до доброго господаря неодмінно має мати бути. Але у владі розповідають про ринок землі, фактично ж пропонують базар. Базар ніколи не зможе стати ринком.

«На мою думку, земельна реформа має відбуватися за класичною схемою. По-перше, земля не повинна накопичуватися в одних руках, а пропорційно розприділитися між селянами, які створюють національний продукт. По-друге, необхідно створити умови для розвитку малого і середнього бізнесу на селі. Для цього влада має запозичити досвід інших країн», — розповідає Микола Стрижак.

Експерт наводить приклад Франції. Там на державному рівні створили сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи і через них допомагають фермерам. Держава побудувала елеватори, які за 10% вартості передала кооперативам у власність без права продажу, щоб вони своє збіжжя не роздавали зернотрейдерам.

Виконано за допомогою Disqus