В Україні надзвичайно критична ситуація з посівною кампанією — Гідрометцентр

12 вересня 2019 345 0
В Україні надзвичайно критична ситуація з посівною кампанією — Гідрометцентр

Цього року в Україні сформувалася надзвичайно критична ситуація з посівною кампанією. Адже станом на 10 вересня в більшості областей України запаси продуктивної вологи у верхньому шарі грунту становлять від 1 до 7-8 мм, окремі площі є практично сухими, зокрема це південні області, а також частина Полтавської і Кіровоградської областей. Про це розповів заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко. Повідомляє «АПК-Інформ».

«У північних областях України вже почалися оптимальні терміни для сівби озимих культур, але зазвичай в останні роки вони переносяться на більш пізні терміни. Тому на сьогодні ще є ймовірність, що випадуть опади до кінця вересня або на початку жовтня, і ще можна буде вдало провести посівну компанію озимих культур», — розповів експерт.

Читати за темою: Через засуху аграрії втратили 20% врожаю — думка

Також він зазначив, що практично до 20 чисел вересня на більшій частині України істотних опадів не передбачають, невеликі опади будуть проходити в західних областях України. В зв’язку із цим є загроза, що стан озимих культур на кінець осені, або початок зими може бути на багатьох площах незадовільним і навіть може бути посіяно менше озимих культур, ніж планувалося.

Анатолій Прокопенко додав, що цього року протягом тривалого літнього періоду зволоження грунту під пізніми сільгоспкультурами було досить не рівномірним. В багатьох областях України опади були обмежені, тому урожай ярих пізніх культур в ряді областей очікується нижчим ніж минулого року.

Виконано за допомогою Disqus