Посіви озимої пшениці можуть припинити вегетацію

2 листопада 2015 110 0
Посіви озимої пшениці можуть припинити вегетацію
Кurkul.comПосіви озимої пшениці можуть припинити вегетацію

В Україні погодні умови жовтня були малосприятливими для розвитку посівів озимих, про це йдеться в огляді, підготовленому Національною академією аграрних наук України, пише Аgrotimes.

У жовтні в Україні випало у середньому 6,1 мм опадів, що становить лише 21% від норми для цього місяця.

Починаючи з 16 серпня, коли випав останній продуктивний дощ (більше 30 мм), у більшості зерносіючих степових регіонах України бездощовий період триває близько 77 діб. У результаті цього осіння ґрунтова посуха цього року досягла критеріїв стихійного агрометеорологічного явища.

Унаслідок посушливих погодних умов, при відсутності продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту, темпи проведення посівів стримувалися і були невисокими, а тому практично в усіх областях степового регіону не вдалося засіяти заплановані площі. Як правило, величина недосіву становить від 20% до 40%.

«У цьому році, враховуючи погодні умови та строки сівби, восени посіви озимої пшениці можуть припинити вегетацію у різному фізіологічному стані — від появи «шилець» до фази кущення. Не є винятком і те, що частина площ озимих почне зимівлю, коли насіння при відсутності вологи або дуже пізньому посіві не проросте і знаходитиметься у ґрунті ще якийсь час», — йдеться в огляді.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою