Аграрний фонд може надавати фінансування фермерам для купівлі землі

13 вересня 2019 356 0
Андрій Радченко, голова правління ПАТ «Аграрний фонд»
ПАТ «Аграрний фонд»Андрій Радченко, голова правління ПАТ «Аграрний фонд»

ПАТ «Аграрний фонд» міг би фінансувати аграріїв за умови запуску ринку землі, вважає голова правління підприємства Андрій Радченко. Про це Kurkul.com повідомила прес-служба компанії.

«Коли стоїть питання, наприклад, про фінансування фермерів для купівлі землі, то ресурсом може допомогти держава. Тобто виділити гроші під купівлю землі, а саму землю з розстрочкою оплати. З тим, щоб потім фізична особа погасила її ціну та відсоток. Але якщо у фізичної особи є гроші, то існує можливість погасити достроково. ПАТ «Аграрний фонд», не маючи основних засобів, фактично є банком. Тобто нас можна порівняти з банком. Якщо ми говоримо про створення нового банку, тут питання, чи потрібно створювати ще один новий банк, якщо є вже така структура. І успішно працює», — зазначив Андрій Радченко.

Голова правління додав, що на власному досвіді знає, чим і як живуть малі та середні агропідприємства.

«Ми в Аграрному фонді вже п'ять років безпосередньо стикаємося з проблемами фермерських господарств, у яких недостатньо фінансування і які не можуть залучити кредити і розпоряджатися землею. Аналогічна ситуація в банківській сфері. Банки не можуть взяти в забезпечення землю для надання фінансування. Це створює проблеми. Неможливо залучити інвестиції, навіть маючи земельну ділянку. Працюючи з фермерами, ми це прекрасно розуміємо», — пояснив Андрій Радченко.

На його думку, українські фермери насправді чекають на відкриття ринку землі.

«В 2017-2018 роках більшість фермерів запитували, чи підтримують вони відкриття ринку землі. Опитування проводилося в рамках проекту, організованого USAID. Так от, підтримка відкриття ринку землі у фермерів доходила до 79%. Тобто якщо ми приберемо асоціації, політиків і вийдемо безпосередньо до фермерів, то отримаємо максимальну підтримку відкриття ринку», — додав голова правління.

Виконано за допомогою Disqus