Грунтова засуха відмічається на більшості сільгоспугідь — Адаменко

20 вересня 2019 384 0
Грунтова засуха відмічається на більшості сільгоспугідь — Адаменко
Грунтова засуха відмічається на більшості сільгоспугідь — Адаменко

Суха погода на більшій частині території України, одного з провідних експортерів зерна в Чорноморському регіоні, затримала посів озимих під урожай наступного року. Про це повідомляє Latifundist.com з посиланням на Refinitiv Agriculture.

«Це стандартна ситуація останніх років — велика частина території знаходиться в стані ґрунтової посухи», — прокоментувала начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

За її словами, в Україні були посухи протягом 7 з останніх 10 років.

Вона також підкреслила, що є надія, що на початку жовтня почнуться зливи. Опадів, очікуваних в найближчі пару днів, навряд чи буде достатньо для поліпшення ситуації.

Як відомо, українські аграрії вже посіяли озимі зернові культури під урожай наступного року на 19% запланованої площі, або на 1,4 млн га порівняно з 1,1 млн га на аналогічну дату минулого року. Площі під озимими в Україні в 2019 р. досягли близько 7,3 млн га.

Україна і її конкурент з експорту зерна, Росія, очікують дощів в найближчі тижні. У Росії ж посів озимих все ще випереджає темпи минулого року.

У той же час керівник аналітичного агентства ІКАР Дмитро Рилько вказав, що в регіонах півдня Росії, таких як Краснодар, Ставрополь і Ростов, також спостерігається нестача вологи в грунті. Ці регіони є основними з виробництва і експорту пшениці в Росії. Посів озимих зернових розпочато тут відповідно до оптимальних термінів, і у дощів ще є час, щоб поліпшити стан посівів.

Виконано за допомогою Disqus