Оренда 1 га землі може зрости до 6 тисяч грн — Милованов

23 вересня 2019 597 0
Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднило проект закону про обіг с/г земель. Цієї середи Кабмін має його розглянути, схвалити й подати на розгляд у парламент. Про ньюанси земельної реформи розповів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов в інтерв’ю на AgroPolit.com.

Як зазначив міністр Мінекономрозвитку, оренда 1 га землі може зрости до 5-6 тис. грн. 

«Для того й потрібен прозорий ринок, щоб ми зрозуміли, якою є справжня вартість. Але можемо порівняти, скільки сьогодні отримує українець в середньому за оренду 1 га землі — близько 1700 грн. А скільки отримують у Польщі — у перерахунку на гривні 7- 8 тисяч. Я не думаю, що за один рік ми дістанемося до показника Польщі, але зростання буде до 5-6 тис. грн. Це моя суб’єктивна оцінка. Подивимося, що насправді скаже ринок», — пояснив Тимофій Милованов.

Та додав, що варто розуміти, що це не лише про питання продажу. Через те, що ціна на землю збільшиться, виросте ціна на оренду, тобто це буде перерозподіл від тих, хто сьогодні має домінуючу можливість диктувати умови на ринку, до тих, хто насправді є власниками землі.

«Інакше кажучи, ми захищаємо цим власників землі. Це не лише важливо для власників паїв. Це ще й важливо для громад, для сіл. Буде вищою ціна оренди, ціна землі — буде більше сплачено податків. Більше податків — більше можливостей розвинути село. Це реальний розвиток села», — підсумував міністр.

Виконано за допомогою Disqus