Нові сорти яблук замінять найпопулярнішу п’ятірку у Європі

26 вересня 2019 375 0
Нові сорти яблук замінять найпопулярнішу п’ятірку у Європі
Kurkul.comНові сорти яблук замінять найпопулярнішу п’ятірку у Європі

На зміну класичним сортам яблук — Гала, Браберн, Голден, Джонаголд та Елстар, які становили 85% площ південно-європейських садів, приходять нові — Космік Кріпс, Меджик Стар/Натира і Веллант тощо. Про це повідомляє agrotimes.ua з посиланням на FreshPlaza.

Читати за посиланням: Природні середовища існування, різноманітність бджіл ведуть до кращого виробництва яблук

За спостереженнями представника бельгійського розсадника René Nicolaï Флорента Гердерса, попит на саджанці Голден обмежений Марокко і Тунісом. Попит на Браберн зовсім вичерпався, на Джонаголд — мінімальний. Джонаголд все ще садять у Бельгії, Польщі та Німеччині, але в незначній кількості.

«Елстар — це невеликий сорт в Бельгії. Однак він все-таки популярний у Німеччині та Нідерландах. Гала, навпаки, є найпопулярнішим сортом у світі. Я, однак, прогнозую, що протягом трьох-чотирьох років, завершиться епоха для Гали», — зазначив він.

Разом з тим росте попит на нові сорти — клубні, концепційні сорти та нові інтродукції. У Бельгії мають значну популярність Космік Кріпс, Меджик Стар/Натира і Веллант. За ними йдуть менш розповсюджені Рокіт, Сміттен, Черіш та GS-66. А далі на горизонті — Даззлі, Снепдреґон та Рубі Фрост.

На думку Флорента Гердерса, така зміна відбулася через минулорічне перевиробництво, яке спричинило падіння цін. Низькі ціни призвели до жорсткої конкуренції. Північно-західна Європа є дуже дорогим виробничим майданчиком для товарних сортів. В інших місцях світу можуть вирощувати ці «відкриті» сорти набагато дешевше.

Виконано за допомогою Disqus