Експерт спростував наявність доступних 10,5 млн га державних сільгоспугідь

4 жовтня 2019 204 0
Експерт спростував наявність доступних 10,5 млн га державних сільгоспугідь
Kurkul.comЕксперт спростував наявність доступних 10,5 млн га державних сільгоспугідь

В рамках обговорення питань про ринок землі, стало відомо, що державні сільгоспугіддя площею 10,5 млн га були обліковані у 2013-14 рр., насправді ж ці цифри не відповідають реальності сьогодення. Про це заявив експерт з питань управління земельними ресурсами проекту USAID «Підтримка аграрного та сільського розвитку» Сергій Кубах під час третього етапу земельного віче, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, захід організовано організованого радником прем’єр-міністра, активістом земельної реформи, депутатом парламенту 8-го скликання Олексієм Мушаком та AgroPolit.com, Latifundist.com і Kurkul.com.

«По-перше, я хочу розвіяти міф, що ми зможемо розпорядитися 10,5 млн га сільгоспугідь. Адже з того часу (по актах) з цих земель було 1,5 млн га передано в комунальну власність; відповідно до інформації з постанови Кабміну, ще 4,5 млн га знаходиться в оренді; 500 тис. га було передано у користування особистим селянським господарствам, а також учасникам АТО; ще 500 тис. га знаходиться в постійному користуванні НААН; 1 млн га знаходиться в постійному користуванні у державних сільгосппідприємств; ще приблизно 1 млн га знаходиться на окупованих територіях», — повідомив він.

За його словами, якщо відмінусувати всі ці землі, то залишиться близько 2 млн га, але сюди також входять деградовані, заліснені, заболочені землі.

Також він нагадав, що за матеріалами інвентаризації 1,5 млн га земель було передано у користування 700 ОТГ, хоча фактично цим громадам було виділено лише 700-800 тис. га. До того ж, землі мали бути передані 2 тис. ОТГ, а не 700. Тобто частина земель, які входять у ці 2 млн га, мають бути передані ОТГ, які ще навіть не створені, а сама документація про передачу земель містить помилки, які потрібно виправляти.

Виконано за допомогою Disqus