Обсяги посівів жита будуть найнижчими за 25 років

6 листопада 2015 89 0
Обсяги посівів жита будуть найнижчими за 25 років
Сommons.wikimedia.orgОбсяги посівів жита будуть найнижчими за 25 років

Посівна жита просувається більш успішно, ніж інших зернових. Про це зазначає аналітик аграрного ринку «ПроАгро» Ярослав Левицький, пише «ПроАгро».

За його словами, якщо озимою пшеницею і ячменем на 4 листопада, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства України, було засіяно більше 75-85% від прогнозних площ, то житом — більше 90%, а саме 143 тис. га.

«Однак проблема у тому, що прогноз площі посіву жита в Україні цього року — найнижчий за останні 25 років. Усього зернову, яка, по суті, ще не так давно була основною продовольчою культурою, під урожай 2016 р. планується засіяти близько 157 тис. га», — зазначає експерт.

На його думку, при цьому навряд чи цей прогноз буде реалізований. На сьогодні Полісся практично завершило посівну (засіяно 99,9 тис. га з прогнозних 100,3 тис. га), у Лісостепу прогноз посіву виконаний на 88% (37,7 тис. га з 42,8 тис. га), а у Степу — лише на 37% (5,3 тис. га з 14,2 тис. га).

«Але проблема, звичайно, не в степових областях, оскільки виробництво жита скорочується саме за рахунок основних регіонів її вирощування — Волинської, Хмельницької, Житомирської, Київської, Чернігівської областей. Виною ж цьому — низька рентабельність виробництва жита через недооціненість зернової. Так, закупівельні ціни продовольчого жита вже кілька сезонів поспіль тримаються нижче цін попиту на фуражне зерно, і часто господарствам не просто не вигідно, а збитково її вирощувати», — переконаний Ярослав Левицький.

Також він додає, що першопричиною ж ситуації з поступовим зникненням жита з український полів є низький попит на зернову. Проте, потреба у житі у країні оцінюється приблизно у 500 тис. т/р.

«Уже в цьому році ми зібрали жита на 20% менше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. І хоча дефіциту ще не відчувається через наявність залишків зернової минулих урожаїв, але вже незабаром він може заявити про себе. І ще виразніше цей дефіцит буде наступного року, коли валовий збір зернової може знизитися до 350 тис. т. Але не виключено, що саме дефіцит і наступне за цим зростання ціни допоможе житу відновити свої позиції на зерновому ринку України», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus