Україну очікує дефіцит жита

14 листопада 2015 80 0
Україну очікує дефіцит жита
Ru.wikipedia.orgУкраїну очікує дефіцит жита

Загальна пропозиція жита в Україні у 2016/17 МР може виявитися дефіцитною, відзначає аналітик агентства «АПК-інформ» Андрій Купченко, пише «АПК-інформ».

За його словами, у цілому за останні п'ять років виробництво жита знизилося у 1,9 рази, у першу чергу, у зв'язку зі значним скороченням посівних площ під культурою.

«Загальна пропозиція жита в Україні, обсягів якого поки ще достатньо для забезпечення внутрішнього попиту, все більшою мірою формується за рахунок накопичених раніше перехідних залишків», — зазначає експерт.

Андрій Купченко уточнює, що загальна пропозиція зернової у 2015/16 МР становить 667 тис. т, що на 19% менше, ніж у попередньому сезоні. При цьому показник всього на 53% сформований валовим збором цього року. З урахуванням того, що сівба під урожай 2016 р. здійснювалася в умовах посухи, чекати високої врожайності культури не доводиться.

«Таким чином, навіть якщо буде забезпечений показник врожайності на рівні середнього за п'ять останніх сезонів, то валовий збір жита складе близько 320 тис. т, що поступається показнику 2015 р. На тлі зменшення перехідних залишків загальна пропозиція культури у 2016/17 МР може стати дефіцитною», — резюмував аналітик.

Виконано за допомогою Disqus