Вибираючи добрива за вартістю діючої речовини, можна зекономити мільйони — думка

15 жовтня 2019 93 0
Владислав Тютюнник, керівник департаменту агровиробничої діяльності компанії
Kurkul.comВладислав Тютюнник, керівник департаменту агровиробничої діяльності компанії

Група компаній Ukrlandfarming активно впроваджує інновації в точному землеробстві. Це допомагає не лише збільшити врожайність, а й досягти більш раціонального використання потенціалу землі та матеріальних ресурсів.

Про це повідомляє Latifundist.com у рамках проекту Smart Field 2.0.

До вибору мінеральних добрив в Ukrlandfarming особливий підхід. Постачальника вибирають не за назвою бренду, а за вартістю 1 г діючої речовини.

«Ми взяли вартість 1 л або 1 кг препарату, розділили на кількість грамів діючої речовини в ньому, і отримали вартість за 1 г д.р. Потім ми порівняли цей показник в різних продуктах і з'ясували, що деякі з них, маючи навіть більшу кількість діючої речовини в складі, все одно в декілька разів дешевші, ніж інші препарати. Цей підхід дозволив заощадити кілька мільйонів гривень на закупівлю мікро- і макродобрив», — розповів керівник департаменту агровиробничої діяльності компанії Владислав Тютюнник.

Також фахівець додав, що цей метод не ідеальний і однозначний, але він дає можливість краще оцінити аналогічні пропозиції і схожі продукти.

Аналогічний підхід використовують і щодо засобів захисту рослин. При виборі того чи іншого препарату звертають увагу на кількість діючої речовини і його ціну в складі. Потім вибирають необхідний препарат за його економічною раціональністю, обов'язково попередньо перевіривши у себе на полях в виробничих випробуваннях. Метод із перерахунку д.р. складніше застосувати до ЗЗР, але цей підхід також дозволяє заощадити при виборі між аналогічними продуктами.

«У цьому році компанія використовувала 70% оригінальних продуктів і близько 30% постпатентних препаратів. Серед цих 30% продукти ALFA Smart Agro займають гідне місце. Уже не перший рік ми використовували їх інсектицидний протруйник Командор Гранд, фунгіцидні протруйники для пшениці і кукурудзи Венцедор і Авіценна. Питань до препаратів немає. Наприклад, прохлораз в Авіценні дуже позитивно впливає на захист насіння та сходів від хвороб. Тому агрономічна рада було прийняла рішення використовувати ці продукти і надалі. Цього року, як і в попередні, застосовували грамініцид Лобера. З бур'янами справляється відмінно», — розповів Владислав Тютюнник.

Виконано за допомогою Disqus