Скільки має коштувати 1 га землі?

6 листопада 2015 98 0
Скільки має коштувати 1 га землі?
Кurkul.comСкільки має коштувати 1 га землі?

В Україні немає розуміння, як формуватиметься вартість землі і які критерії при цьому варто враховувати, пише InVenture.

Опитування Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) показують, що понад 70% сільгоспвиробників самі не знають відповідь на це питання. При цьому близько 12% вважає, що 1 га повинен коштувати $1-2 тис., 5% — $5-10 тис., 2% — $ 15-20 тис. І ще 2% — понад $20 тис.

«Найбільш правильним було б одночасно переглянути нормативно-грошову оцінку, заклавши у основу шкалу бонітування (оцінку грунту за його продуктивності), а не рентний дохід», — вважає генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцький.

За його словами, зараз у цьому контексті можна спостерігати колізію, оскільки якщо земля ефективно обробляється і приносить прибуток, то вона оцінюється дорожче, а якщо менеджмент неефективний (навіть при найкращому якісному складі грунту) і виробництво збиткове, то земля коштує дешевше.

«Держгеокадастр орієнтовно підрахував, що 1 га може коштувати трохи більше $1,2 тис. За курсом НБУ на 6 серпня (майже 26 тис. грн), у той час як у Німеччині ціна 1 га становить $21,7 тис., у Нідерландах — майже $20 тис., а у Польщі — $8,365 тис.

Виконано за допомогою Disqus