Syngenta розчарувала — агроном поділився результатами випробування гібридів кукурудзи в умовах посухи

17 жовтня 2019 571 0
Syngenta розчарувала — агроном поділився результатами випробування гібридів кукурудзи в умовах посухи

Цьогорічна посуха спричинила масові втрати врожаю кукурудзи. Аграрії всієї країни скаржилися, що «немає натури», зерно щупле та через те погано вимолочується, запланованих показників урожайності досягти багатьом не вдалося. Проте посуха стала і своєрідним тестом для гібридів кукурудзи від різних виробників. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Так, у ПСП «Оберіг» Полтавської області цьогоріч сіяли гібриди кукурудзи українського виробництва, Pioneer та Syngenta. Практично усі посіви так чи інакше постраждали від посухи. Але найбільше розчарували гібриди СИ Фотон та СИ Феномен.

«Купували насіння з надією на те, що відомий виробник принесе нам гарний врожай. До того ж опис гібридів запевняє, що вони мають відмінні адаптивні якості, є посухостійкими. Але отримали такий врожай, що хоч плач, хоч смійся: щупле зерно, буквально лише пуста насіннєва оболонка, а не зерно, качан виглядає великим, проте немає ні ваги, ні натури. Інші гібриди на сусідніх полях, в таких же абсолютно умовах, виглядають набагато краще і дали принаймні на 1,5-2 т/га більше урожаю», — розповів агроном господарства Олег Зубко.

За словами агронома, господарство навіть запросило представників компанії Syngenta оглянути разом посіви та «урожай». Представники компанії приїхали, подивилися на результат вирощування їхніх гібридів, та сказали, що Полтавська область — непідходяща зона для них.

«Цікаво, якщо виробник вказує, що гібриди зареєстровано для вирощування у зонах Степу, Лісостепу та Полісся, а ФАО їхнє становить 220-260, то чому не підходить саме Полтавська область? Ми ж не в Кримських горах ту кукурудзу вирощуємо, зрештою. Мені, звичайно, зрозуміло, що просто невдало обрали виправдання, але ж звучить якось не надто професійно на мою думку», — зауважив агроном.

Цьогорічні посушливі умови вплинули на вирощування пізніх культур, зокрема й кукурудзи, практично по всій території України. При цьому, за даними інтерактивної карти «Урожай Онлайн 2019», станом на аналогічну дату минулого року середня врожайність культури становила 6,46 т/га, наразі цей показник зріс до 6,52 т/га.

Виконано за допомогою Disqus