Україна продовжує імпортувати картоплю з Білорусі

31 жовтня 2019 2808 0
Україна продовжує імпортувати картоплю з Білорусі
pixabay.comУкраїна продовжує імпортувати картоплю з Білорусі

Після стрімко зростання ціни на картоплю, Україна почала імпортувати її з Білорусі. Зараз гуртові ціни на цей овоч в Україні знизилися до 9,6 грн/кг, проте імпорт не припинився. Про це повідомила керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман, передає Gazeta.ua.

«Стрімко ціна зросла наприкінці серпня — у першій половині жовтня. Вітчизняна картопля дозріла пізніше. Продукцію активно купували через новини про поганий врожай. Крім того, населення пам'ятає цибулю по 25-28 гривень за кілограм. Щоб задовольнити попит, картоплю почали імпортувати з Білорусі. Щоправда трейдери не розрахували і завезли більше, ніж треба. Поставки є досі, але меншими обсягами», — Тетяна Гетьман.

За її словами, є багато нарікань на якість білоруської картоплі як від гуртових, так і роздрібних покупців.

«Картоплю з Білорусі закладають на зберігання. Є ризик, що вона згниє у сховищах. Наприклад, український фермер розуміє, як зберігатиметься продукція, бо знає технологію, за якою вирощував її», — пояснює аналітик.

Вона додала, що у держави немає інструменту, щоб оцінити реальну пропозицію вітчизняної картоплі.

«Можливий варіант, що її фермери заклали в овочесховища. Якщо продукція швидко псуватиметься, розпродувати почнуть у грудні. Ціна впаде. Якщо виробники притримуватимуть картоплю до весни, взимку вона стрімко подорожчає. Доведеться знову імпортувати. Вартість картоплі залежатиме від цін у Європі та курсу валют в Україні»,  — зазначила Тетяна Гетьман.

Виконано за допомогою Disqus