Державного зернотрейдера вивели до сотні найбільших компаній України

6 листопада 2019 175 0
Державного зернотрейдера вивели до сотні найбільших компаній України

ДПЗКУ увійшла до шести найбільших за вартістю активів державних агропідприємств за минулий рік. Це випливає з аналізу звіту Міністерства економіки та торгівлі (МЕРТ) «Ключові фінансові показники ТОП-100 державних компаній (ДП) за 2018 рік». Повідомляє AgroPolit.com.

Так, ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (керівник — Ірина Марченко) посідає 100-те місце за прибуковістю у загальному рейтингу компаній, проаналізованих і поданих у звіті МЕРТом.

Основні фінансові показники:  

  • Кількість працівників — 4792 особи
  • Вартість активів — 31,7 млрд грн
  • EBITDA — 267,4 млн грн
  • Обсяг капітальних інвестицій — 101 млн грн
  • Оборотні активи — 28 млрд грн
  • Основні засоби — 3,2 млрд грн
  • Власний капітал — мінус 7,2 млрд грн
  • Кредиторська заборгованість (коротко- та довгострокова) — 38,9 млрд грн
  • Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — 10,6 млрд грн
  • Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) — 9,9 млрд грн
  • Чистий фінансовий результат — збиток 1,4 млрд грн
  • Валовий дохід — 698 млн грн

Про те, як вдалося досягнути таких результатів, розповіла голова правління ДПЗКУ Ірина Марченко.

«Ми отримали компанію з величезним шлейфом боргів. Але сьогодні, завдяки зміні фінансової політики, вона генерує операційний прибуток. Тобто ми потихеньку генеруємо грошовий потік для того щоб оплачувати кредити. На поточний момент всі рухи грошових коштів йдуть лише через корпорацію. У нас єдина платіжна система, ми працюємо в рамках узгодженого бюджету. Всі підприємства корпорації працюють лише з державними банками — Укрексімбанком, Ощадбанком і Укргазбанком. Це припиняє будь-які натяки на махінації», — пояснила вона.

Та додала, що компанія на загальному рахунку генерує велику кількість грошових коштів.

«У нас на рахунках завжди на кінець дня понад 100 млн грн. Коли ти приходиш в банк і кажеш, що на рахунку маєш 100 млн, зрозуміло, що для тебе процентна ставка по залишку грошей привабливіша. Таким чином, ми отримуємо додатковий дохід для компанії і за підсумком минулого 2018 року він склав близько 65 млн грн», — пояснила Ірина Марченко.

Ірина Марченко також озвучила річний прогноз щодо фінансових показників компанії.

«За нашими прогнозами, на кінець 2019 року в нас буде мінус 100 млн грн. Та водночас ми заплатили 246 млн грн тіла кредиту (китайського, – Авт.) і відсотки. Якщо говорити про результати за 9 місяців, то ДПЗКУ збільшила чистий дохід від реалізації продукції в 1,6 раза — до 11,64 млрд грн. Валовий прибуток компанії збільшився на 8,6% — до 452,79 млн грн. За цей період чистий збиток скоротився в 7,3 разу до 180,62 млн грн. На хвилинку уявіть, що за 9 місяців в 2018 р. у нас було 1,32 млрд грн збитків», — прокоментувала вона.

Завдяки системі комплексних дій та схваленому Кабміном стратегічному плану розвитку підприємства на 2019-2023 рр., які розробила Ірина Марченко зі своєю командою, підприємство поступово покращує фінансову стабільність.

«Коли я прийшла в ДПЗКУ, мені пророкували дефолт корпорації в 2020 році. На поточний момент, за нашими розрахунками, у компанії вистачить грошей для того, щоб обслуговувати борги в 2020-2021 рр. З поправкою, звичайно, якщо не буде величезних курсових коливань»,  — підсумувала Ірина Марченко.

Виконано за допомогою Disqus