Депутати ухвалили законопроект про ринок землі у першому читанні

13 листопада 2019 296 0
Депутати ухвалили законопроект про ринок землі у першому читанні
Kurku.comДепутати ухвалили законопроект про ринок землі у першому читанні

Сьогодні, 13 листопада, у залі Верховної Ради України депутати підтримали у першому читанні законопроект про вільний ринок землі №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Свої голоси за цей законопроект віддали 240 народних обранців. Проти висловилося 52 депутати. Утрималось — 57 та не голосувало — 16.

Законопроект 2178-10 (за авторством голови аграрного комітету Миколи Сольського та низки нардепів) проголосований аграрним комітетом і рекомендований як основний до розгляду у парламенті до першого читання. Його ключові положення виглядають так:

  • збільшити обмеження щодо концентрації земель у межах області з 15% до 8%;
  • ввести обмеження щодо концентрації земель у межах ОТГ у розмірі 35%;
  • ввести перехідний період до 1 січня 2024 року, під час якого юридичні особи, бенефіціарними власниками яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, не зможуть набувати у власність землі с/г призначення державної, комунальної власності, а також пайові землі, за винятком тих земель, які на момент набрання чинності законом вже є в оренді, емфітевзисі таких юридичних осіб та за умови, що такі юридичні особи створені не менш ніж 3 роки до набрання чинності законом;
  • набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення:

громадяни України;

юридичні особи України, створені за законодавством України;

територіальні громади;

держава.

Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їхнє відчуження протягом одного року з дня набуття права власності

Виконано за допомогою Disqus