Продавати мед потрібно на території покупця — експерт

14 листопада 2019 1842 0
Продавати мед потрібно на території покупця — експерт
pixabay.comПродавати мед потрібно на території покупця — експерт

Зараз Україна намагається продавати мед на експорт із власної території, а потрібно це робити на території покупця. Таку думку висловив представник компанії UA Global Inc. Денис Бакаєв, передає прес-служба Українського проекту з бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Читати більше: Реєструємо пасіку: покрокова інструкція

«Виходячи з досвіду світових корпорацій, якщо країна хоче стати повноцінним учасником ринку, треба бути всередині ринку. Так працює весь світ. Але Україна зараз, на жаль, бажає продавати мед з власної території, а потрібно продавати продукцію на території покупця», — запевняє Денис Бакаєв.

За його словами, український мед користується попитом, але в порівнянні з готовою продукцією, мед як сировина приносить малі прибутки.

«В більшості випадків — це соняшниковий мед, що закуповують для подальшої переробки. Без готової продукції з доданою вартістю немає прямого взаємозв’язку з покупцем. Немає можливості створити позитивний імідж країни-виробника меду, незважаючи на великі шанси», — наголошує експерт.

Він підкреслив, що з боку експортерів немає системної і планомірної роботи. Вони конкурують між собою на зовнішньому ринку, а пасічники залишаються без збуту продукції. На піку зростання світового ринку меду експорт українського меду зменшується. Україну витісняють старі та нові гравці ринку та їх стає дедалі більше.

Сьогодні новими учасниками ринку є Чилі та Ефіопія. Таким чином, через 2-4 роки шанс України займати гідне місце на світовому ринку буде втрачено взагалі. З такою інертністю виробників максимум на що можна розраховувати — це 10-15 тис. тонн на світовому ринку.

Малому та середньому бізнесу вкрай складно налагоджувати комунікацію з іншими країнами. Денис Бакаєв наголосив, що Україна повинна заявити про себе та вийти на світовий ринок широким фронтом, як це роблять в інших країнах в якості окремих компаній. Якщо Україна присутня всередині ринку в якості одного представника, то ми перестаємо конкурувати між собою. Саме таку модель бізнесу, до речі, використовують американці.

«На думку нашої організації, що займається популяризацією українського меду, існує дуже простий, але дуже дієвий і розумний вибір — це створення спільного підприємства малого та середнього бізнесу зі спільним фінансуванням, наприклад, за участю держави. Діяльність такого підприємства — це розширення географії експорту, де кожне підприємство, що входить до його складу, може взяти участь у побудові власного ринку», — наголосив експерт.

Довідково:

Компанія UA Global inc. (Сполучені Штати Америки) готова почати збір і
обробку заявок на членство в акціонерному товаристві. До участі запрошють 
всіх зацікавлених — в першу чергу, пасічників України, приватні та державні компанії.

Всі запитання надсилати на електронну адресу: denis@uaglobalinc.com.

Виконано за допомогою Disqus