Реорганізацію Держветфітослужби треба призупинити — експерт

11 листопада 2015 67 0
Реорганізацію Держветфітослужби треба призупинити — експерт
МінагропродРеорганізацію Держветфітослужби треба призупинити — експерт

Реорганізація органів державної ветеринарної та фітосанітарної служби спровокувала серйозні ризики для всієї аграрної галузі України. Про це на прес-конференції в ІА «Інтерфакс» заявив заслужений працівник сільського господарства, академік НААН України Павло Достоєвський, пише прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За його словами, новостворена структура досі не запрацювала, не затверджено штатний розклад, а на підготовку положення знадобився цілий рік.

«На жаль, на сьогодні невідомо, яка питома вага у новій структурі буде належати ветеринарній службі. Разом з громадськими організаціями ми вважаємо, що нова служба не відповідає ролі Державної ветеринарної служби. Є ризики, що роль ветеринарів та фітосанітарів зводиться нанівець, тим паче враховуючи складну ситуацію із африканською чумою», — вважає експерт.

Він додав, що організаційно-правова невизначеність та відсутність координації з боку новоствореної Держпродспоживслужби з існуючими відомствами погрожує експортною ізоляцією України, зниженням якості продукції на внутрішньому ринку та втратою контролю над АЧС. Більше того, через реорганізацію в Держветфітослужбі безпідставно скоротили вже 36% штату.

«Ситуація критична. Спільно з представниками громадськості ми плануємо вже цього тижня піти на прийом до прем’єр-міністра України, озвучити свої побоювання та надати пропозиції», — сказав науковець.

Павло Достоєвський навів головні з них:

  • призупинити дію постанови Кабінету Міністрів України про ліквідацію органів ветеринарної та фітосанітарної медицини на місцях принаймні до 1 січня 2017 р.;

  • поновити роботу відомчої ветеринарної міліції;

  • відмовитись від зміни структури Держветфітослужби, доки не буде врегульована ситуація з АЧС.

Виконано за допомогою Disqus