В Україні на 35% скоротились площі під гречкою

18 листопада 2019 194 0
В Україні на 35% скоротились площі під гречкою
Агробізнес

Станом на 1 жовтня площі під гречкою в Україні зменшились на 34,7%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відповідно, обсяги вирощування культури у звітному періоді скоротились на 56,3%, порівняно з результатами збирання за аналогічний період 2018 р. Повідомляє agroconf.org.

Експерти озвучили досить невтішні прогнози щодо подальшого виробництва гречки в Україні та ціни на цю культуру.

Так, згідно прогнозів, обсяги виробництва гречки, імовірно, будуть скорочуватись і надалі, а цінова політика на культуру не додасть виробникам зацікавленості у її вирощуванні.

З грудня 2017 р. вартість гречки знижувалась. Так, в середньому за 12 місяців 2018 р. ціна 1 кг гречки кожен місяць зменшувалась на 2,7%. Включно по липень 2019 р. ціна на гречку постійно спадала, а от вже в серпні вона зросла на 3,2%.

Читати за темою: Назвали найсприятливіші для вирощування гречки області

З іншого боку, на ситуацію з вартістю гречки впливає експортно-імпортна політика в країні. Обсяги імпорту за січень-жовтень 2019 р. у фізичній масі скоротились на 23,9%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Основними постачальниками культури стали Казахстан ($1 млн), Росія ($938 тис.) та Перу ($373 тис.). Тобто, левову частку серед імпорту складає російська гречка, яка в Росії  у вересні 2019 р. подорожчала на 7,6%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року.

Проте, попри значне зниження обсягів виробництва гречки, експорт цієї культури з України за січень-жовтень 2019 р. зріс майже в 2 рази, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основними покупцями стали Польща ($2,7 млн), Німеччина ($1,4 млн) та Південна Африка ($1,1 млн).

Таке суттєве нарощення обсягів експорту гречки з України, очевидно, спричинено вигіднішою  ціновою пропозицією від країн-імпортерів. Зважаючи на всі фактори, майбутнє виробництва та продажу гречки в Україні  є невизначеним.

Виконано за допомогою Disqus