В Закарпатті вперше за 50 років рекультивували унікальну чайну плантацію

24 листопада 2019 186 0
В Закарпатті вперше за 50 років рекультивували унікальну чайну плантацію

Акцію з рекультивації частини чайної плантації, яка була закладена у 50-х роках минулого століття під Мукачевом, провели столичні та місцеві активісти. Повідомляє Укрінформ.

Чайну плантацію під Мукачевом закладали з 25 квітня до 5 травня 1949 р. Для цих широт чай — унікальна культура. Але наразі ця плантація — здичавілі без догляду кущі. Фактично те, що є тут зараз, — це коренева поросль, яка відновлюється щороку після вимерзання.

«Одну із ділянок ми рекультивуємо, розчистимо від коріння ожини та порослі дерев, внесемо перегній та укриємо на зиму кущі агроволокном», — розповів громадський активіст, що уже понад чотири роки опікується мукачівською чайною плантацією Максим Малигін.

За його словами, наразі тут можна зібрати максимум 1-1,5 кг чайного листя у травні. А для того, щоб ця сировина для смачного чаю була вдалою та якісною, кущ має бути готовим. Тобто, він повинен добре перезимувати і мати достатньо органічних добрив. У лісі цього добрива не вистачає, тому треба додатково удобрювати та укривати на зиму, щоб чай не обмерзав.

«Ми експериментували — деякі кущі обмотали індивідуально, а над одним рядом облаштували тепличку. Навесні порівняємо результати. Очікуємо, що після такого зимування нам вдасться збільшити кількість зібраного чаю, — зауважив Максим Малигін.

Читати за темою: Як ростуть долари та автозапчастини — досвід конопляного господарства

Він сподівається, що з цієї плантації може розпочатися розвиток хоча б крафтового виробництва вітчизняного чаю, виготовленого з місцевої сировини.

«Цим же займалися свого часу шведи, американці, європейці — і вони зараз виходять на промислові продажі чаю. За останні 200 років у Штатах було три федеральні програми, коли держава вкладала кошти в чайні плантації! Туреччина, яка нині вважається чайною країною, — насправді, стала нею в минулому столітті лише: перша чайна плантація тут була закладена в 20-х роках ХХ століття, насіння — як і в нас — взяли в Грузії. А зараз це ціла галузь з державною підтримкою. Така ж історія з Іраном, який теж має претензії на звання чайної країни», — підсумував Максим Малигін

Виконано за допомогою Disqus