Треба продати по 30 тис. га земель у кожній області

12 листопада 2015 74 0
Треба продати по 30 тис. га земель у кожній області
Тsn.uaТреба продати по 30 тис. га земель у кожній області

Було б неправильно приймати рішення про зняття мораторію на референдумі. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий, пише «Урядовий кур’єр».

За його словами, це могло б дати спотворену картину. Жителі міст могли б «відкрити» ринок землі, тоді як у селян, які є власниками сільгоспнаділів, могла бути інша думка з цього приводу. Що ж до повної заборони продажу, то це теж не вихід, адже агросектор потребує ринку і капіталізації.

«Рік у рік переносити мораторій — означає постійно створювати політичні маніпуляції. Люди і так втомилися від невизначеності. Тим більше, нині купують корпоративні права на землю і є оборот земель», — наголосив Тарас Кутовий.

На його думку, земельну реформу потрібно проводити у кілька етапів. Спочатку слід зняти політичну напругу навколо запуску земельного ринку і мінімізувати ризик заниження цін. Для цього виписати механізми визначення мінімальної ціни, вказати інститути її формування.

«Інакше багато власників земельних паїв продаватимуть їх за нижчою ціною. А вже на другому і третьому етапах реформи визначатися щодо права володіння землею, обсягів передачі земділянок в одні руки тощо. Крім того, у разі прийняття рішення про пріоритетність викупу державою земділянок задля оптимізації розпорошених земельних масивів треба розуміти, де братиме ліквідність установа, яка цим займатиметься, і чи знайдеться інвестор, готовий вкладати у землі з такою розпорошеністю та логістикою», — переконаний він.

Також він додає, що є ініціатива розпочати впровадження ринку землі не з паїв, а із земель неефективних держпідприємств і земель запасу. При цьому пропонували взяти одну-дві області, але це буде не репрезентативно.

«Оптимальніше було б відвести на продаж по 30 тис. га земель запасу у кожній області й подивитися на ціни та попит за рік-два. Так, по-перше, селяни будуть спокійні, бо нічим не ризикуватимуть. По-друге, нарешті з’явиться відповідь на питання, скільки коштує гектар у тій чи іншій області й чи є попит», — пропонує Тарас Кутовий.

Виконано за допомогою Disqus