У США розробляють новий сорт картоплі з поліпшеними якостями

23 листопада 2019 120 0
У США розробляють новий сорт картоплі з поліпшеними якостями
EastFruit

Американська компанія J.R. Simplot розробляє новий сорт картоплі, який не йтиме на звалища. Зокрема, вчені намагаються створити рослини з бульбами, які будуть менше пошкоджуватися і зазнавати змін кольору. Завдяки цьому картопля буде частіше потрапляти на тарілки споживачів, ніж в відходи. Повідомляє Fruit-inform з посиланням на innovature.

В компанії відзначають, що щорічно в світі викидається близько 1,5 млн т картоплі. Цього вистачило б, щоб нагодувати порцією пюре 6 млрд. людей або майже в шість разів більше населення Китаю.

Зазначається, що харчові відходи є причиною близько 7% всіх викидів парникових газів. А значить сприяють зміні клімату. У J.R. Simplot прийшли до висновку, що 80% викинутої картоплі забезпечують домашні господарства, ресторани і магазини. Споживачі викидають бульби, якщо вони пошкоджені або шкірка змінила колір. Але при цьому продукт, як і раніше безпечний.

Тому компанія вирішила вдатися до редагування генів і внести деякі зміни в ДНК рослини. В результаті новий сорт буде більш привабливий для споживача.

Нагадаємо, в листопаді знову був оновлений рекорд імпорту — в Україну ввезли 92,6 тис. т товарної картоплі — більше, ніж будь-коли в історії України за цілий рік. Всього ж від початку сезону 2019/20 років в Україні вже імпортовано понад 142 тисячі тонн картоплі, що в 529 разів більше, ніж за той же період попереднього сезону.

Виконано за допомогою Disqus