На Миколаївщині запрацював унікальний завод з переробки рапанів

23 листопада 2019 178 0
На Миколаївщині запрацював унікальний завод з переробки рапанів
rapan.at.ua

Промисловий вилов рапанів на Одещині та Миколаївщині триває вже другий сезон. З відкриттям заводу робота з’явилася в жителів сіл Очаківського району Миколаївській області. Тут із молюска готують заморожений напівфабрикат та відправляють на експорт до Японії та Китаю. Повідомляє news.pn.

Зазначається, що новий напрямок рибальства — корисний для екології. Рапани винищили майже всіх гребінців і значну кількість устриць у Чорному морі, а тепер знищують мідій, які є природним фільтром води. Рапани збирають на дні Чорного моря на глибині 12 метрів під водою. Процес подібний до збору грибів у лісі. За 5 годин роботи рибалка дістає з моря кілька сіток вагою в 50 кілограмів.

«Рапани збирають з квітня по листопад. У теплу пору — із застосуванням водолазів, а у холодну пору — лише шляхом промислового лову. Розмножується вона дуже швидко, тому робота є завжди. Молюск поширюється дуже інтенсивно, єдиний його ворог — морська зірка — не водиться в наших широтах через занадто престной води», – розповідає директор заводу «АЛМУС» Олександр Кепін.

Читати за темою: Математика агробізнесу: розведення равликів

Від рапанів продається все. Кришечки відправляють до Арабських Еміратів, де їх використовують у косметології. Нутрощі забирають звіроферми на корм норкам. Змелена мушля з чистого кальцію — добрий будівельний матеріал. А м’ясо йде у столичні ресторани і на експорт — зокрема у Японію та Китай.

«Нам є куди розвиватися — підприємство може переробляти в п’ять разів більше рапанів, ніж ми переробляємо зараз», – додав Олександр Кепін.

Для відкриття лише одного заводу з переробки рапанів у Очаківському районі Миколаївської області залучили $1,5 млн іноземних інвестицій. Всього в Україні вже працюють три заводи із переробки рапанів. Відтак вітчизняні виробники поступово складають конкуренцію беззаперечним лідерам ринку — турецьким експортерам замороженого м’яса рапанів до країн Далекого Сходу.

Виконано за допомогою Disqus