В НААН оцінили передзимовий стан озимих зернових та ріпаку

4 грудня 2019 157 0
В НААН оцінили передзимовий стан озимих зернових та ріпаку

Стан посівів озимих зернових культур і ріпаку перед зимівлею, де не порушувалася рекомендована науковими установами технологія вирощування, наразі характеризується як добрий та задовільний. Про це свідчать дані Національної академії аграрних наук (НААН) України, інформує аpk-inform.com.

Так, обстеження посівів озимих зернових культур перед початком зимового періоду показало, що в кращому стані перебувають посіви озимої пшениці, де сівба проводилась у період з 10 вересня по 5 жовтня, після кращих і удобрених попередників.

На зазначених площах рослини перебувають у фазі кущіння. Одна рослина налічує в середньому від 2 до 5 пагонів і має довжину листових пластинок від 18 до 28 см.

«За пізньої сівби (10-15 жовтня) більшість рослин перебувають в фазі 3 листка або на початку фази кущіння. При цьому слід зазначити, що на посівах ранніх строків сівби (до 10 вересня) спостерігається незначне переростання рослин, яке надалі, хоча і не матиме безпосереднього негативного впливу на зимостійкість і формування врожайності озимої пшениці, але може викликати розвиток на таких полях мишоподібних гризунів і хвороб», — зауважили фахівці.

Також повідомляється, що озимий ячмінь оптимальних термінів сівби почав зимівлю у фазі кущіння, маючи в середньому 2-3 пагона на рослину, висота яких знаходиться в межах 12-14 см.

Читати за темою: В областях України відмічено припинення активних ростових процесів у озимих

Виконано за допомогою Disqus