До законопроекту про ринок землі подано понад 4 тисячі правок — Сольський

4 грудня 2019 167 0
До законопроекту про ринок землі подано понад 4 тисячі правок — Сольський
Kurkul.com

Парламент у першому читанні прийняв за основу альтернативний урядовому законопроект про обіг землі №2178-10. До земельного законопроекту до другого читання подано 4 364 правок. Про це під час публічної дискусії щодо запровадження ринку землі повідомив голова комітету з питань аграрної політики Микола Сольський.

Він зазначив, що у цьому законопроекті при підготовці до другого читання найбільш дискусійними є два питання.

Перше — це участь іноземців у структурі українських юридичних осіб, які матимуть право придбавати землю.

«За результатом широкої дискусії Президентом була прийнята позиція, відповідно до якої іноземці будуть допущені до участі в українських юридичних особах, які зможуть купувати землю, лише за умови, що це буде підтримано на референдумі. Впевнений, що фракція «Слуга народу» підтримає таку позицію Президента. Вказані правки були внесені до Комітету», — сказав Микола Сольський. 

Друге питання — це концентрація земель.

«Існуюча норма про обмеження в 0,5% земель країни піддається справедливій критиці. Ця планка буде в рази зменшена. Так само будуть більш строгими обмеження по концентрації в межах області та об’єднаної територіальної громади. Багато правок з цього питання також передані на розгляд Комітету», — зазначив голово комітету.

Та додав, що законопроект 2178-10 має норму, яка дозволить фермерам без аукціону викупити надані їм у постійне користування чи на праві довічного успадкованого володіння земельні ділянки з розстрочкою на 5 років за ціною, що дорівнює нормативно-грошовій оцінці.

Виконано за допомогою Disqus