Роман Лещенко розповів про ліміт концентрації земель в одні руки

9 грудня 2019 1066 0
Роман Лещенко розповів про ліміт концентрації земель в одні руки
Kurkul.com

Уповноважений уряду із земельних питань Роман Лещенко розповів про ліміт концентрації земель в одні руки після відкриття ринку землі в Україні. Повідомляє AgroPolit.com

«Особисто моя позиція — виходячи з того, що ми робимо реформу в інтересах малого та середнього землевласника, об'єм концентрації землі в одних руках має бути зменшений в рази, на відміну від максимально допустимого в рамках країни — 213 тис. га, як це прописано в проекті закону №2178-10. Це має бути зроблено через одну просту причину: малому та середньому землевласнику, враховуючи його обсяги (від 10 до 10 тис. га) 200 тис. га не потрібно. Йому потрібна земля в рамках того земельного банку, який він обробляє», — сказав Роман Лещенко.

Читати за темою: Для кого запрацює ринок землі ― колонка редактора

За його словами, серед запобіжників мають бути: продаж корпоративних прав, перепродаж земельних ділянок, також запобіжники в частині заставних інструментів на третіх осіб.

«Також запобіжники передбачені в частині дарування, міни та інших аспектів, які дають ті чи інші потенційні можливості оминати заборони. Ми намагаємося зробити так, щоб спроба обійти заборону, втрачала будь-який економічний зміст», — підсумував Роман Лещенко.

На думку уповноваженого уряду із земельних питань, найголовніше в ході реалізації земельної реформи, щоб суб'єкти, які працюють на землі, продовжували на ній працювати і розвиватись.

«Тобто земельна реформа не повинна допустити спекуляції, з точки зору купівлі, перепродажу землі та інших моментів. Цього можна досягнути юридично-адміністративними методами та податковими. Мається на увазі, що будь-який перепродаж купленої землі, в певному періоді часу (2-3-5 років) буде неможливий або не матиме економічної вигоди для продавця», — заявив Роман Лещенко.

Виконано за допомогою Disqus