Технологія no-till дозволяє господарювати в зоні ризикованого землеробства — фермер

12 грудня 2019 93 0
Технологія no-till дозволяє господарювати в зоні ризикованого землеробства — фермер
Kurkul.comТехнологія no-till дозволяє господарювати в зоні ризикованого землеробства — фермер

Агрофірма «Теллус-Юг» обробляє близько 2 тис. га землі у Херсонській області за 200 м від найбільшої у Європі пустелі — Олешківський пісків. Керівник «Теллус-Юг» Андрій Щедрінов першим на Херсонщині почав використовувати технологію нульового обробітку землі no-till і йому вже вдалося досягти успіхів у цьому напрямку. Про це він розповів у рамках спільного проекту банку ПУМБ та Kurkul.com «Хвала рукам, що пахнуть хлібом».


«За рік на наших полях опиняється лише до 160 мм опадів, улітку температура повітря сягає за +40°C, ґрунту — за +70-80°C, а пилові бурі вимітають із нього все живе. Саме в таких пекельних умовах ми вирощуємо ріпак, озиму пшеницю, ячмінь, соняшник, гірчицю та льон», — розповідає Андрій Щедрінов.

За його словами, великих врожаїв господарство не отримує, але тішиться своїми невеликими перемогами.

«Якщо пшениця дала по 3 т/га, то це можна вважати дивом, і ми йому надзвичайно раді. Цього року ми, наприклад, зібрали по 0,8 т/га соняшнику, а кукурудза у нас взагалі не росте», — розповідає власник «Теллус-Юг».

У господарстві знайшли вихід — найпершими в цьому регіоні почали впроваджувати технологію no-till для збереження вологи в ґрунті і зараз її вдосконалюємо.

За словами дружини фермера, працювати з року в рік стає все складніше.

«Лише 5 років тому у нас були більші врожаї, а зараз на поле чи на склад, буває, боляче глянути. Змінюється клімат і стає майже нереально працювати. До того ж ціни на зерно зовсім не тішать», — розповіла Тетяна Щедрінова.

 

Виконано за допомогою Disqus