Жито незаслужено відправили на задвірки агробізнесу

17 листопада 2015 15 0
Жито незаслужено відправили на задвірки агробізнесу
Аgexchangegroup.comЖито незаслужено відправили на задвірки агробізнесу

Жито незаслужено перебуває на задвірках українського агробізнесу у порівнянні з іншими більш рентабельними культурами, вважають експерти, пише Latifundist.com.

За останні 10 років вітчизняні аграрії скоротили площі посівів під цими зерновими з 740 т га до 150 т га. Колишні позиції жито собі навряд чи поверне. У той же час стійкість до посухи та морозів, низька затратність, безліч корисних сфер для застосування перетворюють жито у прекрасну нішевую культуру з вигідним страховим ефектом.

Свого часу Україна була у прямому сенсі житницею (експортером жита) для багатьох країн. Але спочатку ідеологічне підгрунтя, а потім ринкові реалії загнали жито у підпілля.

У незалежній Україні площа під житом у 1990 р. становила 510 тис. га. Далі, до середини 2000 р., аграрії нарощували житні посіви, які досягли піку — 740 тис. га у 2004 р. З цього періоду починається планомірне скорочення посівів. У 2014 р. житом засіяли тільки 150 тис. га.

Читати по темі: Обсяги посівів жита будуть найнижчими за 25 років

Критики жита пояснюють цю тенденцію тим, що середня врожайність цієї культури, порівняно з іншими, є значно меншою. Приміром, у 2013-2015 рр. середня врожайність жита в Україні склала близько 25 ц/га. При цьому середня врожайність пшениці у 2013 р. була 35 ц/га, а у 2014 р. — 41 ц/ а. Ось тільки підходи до вирощування були різні. Часто саме пшениці відводять щедріші землі, краще удобрюють і доглядають за культурою. В іншому випадку не окупляться вкладені витрати.

Ставлення до жита за залишковим принципом призводить до недотримання строків посіву і норм висіву, мінімальним внесенням добрив, використання екстенсивних сортів та інших порушень технології. На думку фахівців, у рівних умовах жито могло б дати вищий урожай, ніж пшениця.

Виконано за допомогою Disqus