Ринок землі: аграрії ініціюють змінити норму про мораторій на прикордонних землях

9 січня 2020 190 0
Ринок землі: аграрії ініціюють змінити норму про мораторій на прикордонних землях

Голова Асоціації аграріїв України (ААУ) Олексій Сидоров звернувся від імені членів асоціації до вищого керівництва України з пропозицією змінити норму законопроекту 2178-10 про збереження мораторію на продаж землі с/г призначення в межах 50 км від кордону та допустити на ринок представників компаній з іноземним капіталом. Відповідний текст заяви розміщений на сайті асоціації. Повідомляє AgroPolit.com.

Як повідомили в Асоціації аграріїв України (ААУ), її учасники (аграрні компанії) принципово і послідовно підтримують шлях України щодо впровадження ринку землі, бо це сприятиме покращенню економіки держави, про що вони вже зазначали у своїх попередніх публікаціях в рамках запровадженої кампанії #ВідкритаіЗаможнаУкраїна.

Проте виключення українських компаній з іноземним капіталом завдасть значної шкоди економіці України, українським землевласникам та іноземним інвестиціям, які вже працюють в українському аграрному секторі.

«Нещодавно опубліковані додаткові деталі майбутньої земельної реформи містять декілька пунктів, які ААУ повністю підтримує, наприклад: виключення суб’єктів господарювання, кінцеві бенефіціари яких не можуть бути ідентифіковані, є громадянами Російської Федерації, члени терористичних організацій, є фактично урядовими або підконтрольними державі, ведуть діяльність під прикриттям офшорів чи перебувають у відповідних санаційних списках. Все це має стати особливим предметом відповідної перевірки і чітко регулюватися та контролюватися, наприклад тим самим Антимонопольним комітетом України», — сказано у зверненні асоціації. 

Читати за темою: Тегеран 2020 — чим загрожує Україні протистояння США та Ірану

Також зазначається, що є також два моменти, які можуть ще більше нашкодити Україні та іноземним інвесторам, ніж допомогти.

«Перш за все, це потенційна заборона на постійній основі (навіть за умови схвалення на референдумі) щодо купівлі землі компаніями з іноземним капіталом в межах 50 км від кордону. На перший погляд вбачається, що зусилля щодо захисту кордону є абсолютно зрозумілими – український кордон повинен бути захищеним як у військовому, так і в економічному плані. Але, ми вбачаємо, що виключення іноземних інвесторів назавжди було б контпродуктивним і ось чому: таке обмеження, особливо в прикордонних районах, ще більше зменшить, чи взагалі зведе нанівець будь-яку інвестиційну активність на відповідних територіях. Це, в свою чергу, призведе до збільшення бідності та відмінностей між внутрішніми та відстаючими прикордонними регіонами. Це стане причиною того, що прикордонні райони більше не відчуватимуть себе частиною країни і можуть бути більш схильні до сепаратизму у майбутньому», — йдеться у повідомленні Асоціації аграріїв України. 

Нагадаємо, норму про мораторій на прикордонні землі було введено через загрозу сепаратизму. У прикордонних областях іноземцям заборонять купівлю землі незалежно від результатів референдуму

Навпаки, вважають у асоціації, економічно сильний прикордонний регіон, який буде більш заможнішим і більш успішнішим, ніж регіони сусідніх країн, тієї ж Росії, стане найкращою запорукою цілісності та міцності всієї України.

«І не менш важливим аргументом є те, що для України було б дуже вигідним «тримати» порядних іноземних інвесторів саме у прикордонних регіонах, оскільки інвестиції із ЄС та США допоможуть і будуть сприяти налагодженню і просуванню інтересів України із дружніми демократичними країнами. Ми вже наголошували, що саме іноземні інвестори є першими лобістами інтересів України у своїх державах та перед своїми урядами і це цілком зрозуміло», — пояснють в асоціації свою позицію.  

Аби земельна реформа принесла максимально користі, у ААУ пропонують врахувати декілька моментів.

«Враховуючи зазначене, ми вважаємо, що, замість запропонованих обмежень Україні слід як найперше і як найскоріше «запустити» саме іноземних інвесторів, саме у такі прикордонні регіони, отримавши тим самим міцний буфер у стосунках із небезпечним сусідом, тим самим не припуститись помилок нещодавнього минулого.

Другий проблемний фактор, і ми розуміємо всю його складність і суперечність, це заборона будь-якої участі, хоч навіть і російських «грошей» у аграрних компаніях, у випадку із допуском до ринку землі. Цей фактор спричинить дискваліфікацію, а іноді цим зможуть і маніпулювати з боку агресора навмисно, коли аграрні компанії, що торгуються на біржах, будуть «поза законом» навіть із-за однієї «російської акції». Оскільки цієї ситуації неможливо запобігти у випадку із такими компаніями, було б більш доречним встановити якийсь ліміт, наприклад у 25%, що дозволило б контролювати такий процес», — додав Олексій Сидоров.

ААУ загалом підтримує і вітає впровадження ринку землі, де російський капітал має бути обмеженим, але, з іншого боку, Україні слід розвивати ще міцніші зв’язки із вільним «західним світом».

Виконано за допомогою Disqus