Аграрії навесні пересіють 2,5 млн га площ

18 листопада 2015 38 0
Аграрії навесні пересіють 2,5 млн га площ
Кurkul.comАграрії навесні пересіють 2,5 млн га площ

Літня і осіння засуха призвели до того що, плани по посіву озимих культур під урожай 2016 р. не були виконані, пише «УкрАгроКонсалт».

Зниження посівів озимих зернових у порівнянні з минулим роком склало 1,4 млн га, по озимому ріпаку — 245 тис. га.

Площі під озимими впали до найнижчого рівня за останні 10 років. Ситуація ускладнюється тим, що сходи і стан посівів одні з найгірших за весь час спостережень. Станом на середину листопада зернові зійшли тільки на 62% посіяних площ. Причому більше 30% — слабкі та зріджені посіви.

Навесні 2016 р. крім традиційних обсягів сівби ярих культур, фермерам належить компенсувати ще й недосів і втрати озимих культур, які за попередніми підрахунками можуть скласти близько 800 тис. га. З урахуванням недосіву і загибелі озимих розширення ярих площ у порівнянні з минулим роком може досягти 2,5 млн га.

Ярі зернові культури, за винятком кукурудзи, є менш врожайними, ніж озимі. Отже, скорочення посівів озимих і розширення ярих може стати причиною недобору врожаю у наступному році.

Згідно з довгостроковими прогнозами, Україну очікують кліматичні зміни, що сприяють підвищенню літніх температур і хронічних засух.

Виконано за допомогою Disqus