Озимі на полях України перебувають в стані неглибокого спокою

20 січня 2020 72 0

Упродовж останнього тижня рослини озимих культур перебували в стані неглибокого зимового спокою, деякі рослини повільно вегетували. Перезимівля озимих культур відбувається за відсутності снігового покриву, мерзлоталого ґрунту та при незначній сумі від’ємних температур повітря. Повідомляє SuperAgronom.com.

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, станом на 17 січні опади відмічалися у вигляді снігу, мокрого снігу, дощу та мряки. Мінімальна температура на глибині вузла кущіння озимих та кореневої шийки багаторічних трав протягом підзвітного періоду не опускалася нижче 1-2°С морозу, що було значно вище критичних температур вимерзання для цього періоду.

За вказаних погодних умов у посівах озимих культур не відбувається розвитку та поширення хвороб, інфекційний запас яких наявний на частині посівів озимих зернових та ріпаку.

У свою чергу, в посівах озимої пшениці розміщених по парових попередниках площа заселення мишоподібними гризунами становить 20- 5%, на полях озимої пшениці (після соняшника та кукурудзи) — 35-63, макс. 83% за середньої чисельності 1-3, осередково 4-6 жилих колоній на гектар в господарствах Запорізької, Київської та Миколаївської областей.

У посівах озимого ріпаку нараховується 1-3, подекуди в господарствах Запорізької та Миколаївської областей до 5 жилих колоній на гектар, в них по 2-6, макс. 12-20 жилих нір на 11-65, макс. 80% обстежених площ.

Виконано за допомогою Disqus