За минулий рік с/г підприємства суттєво зменшили прибутки

28 січня 2020 202 0

На тлі збільшення у 2019 р. обсягів виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,3% — їх прибутки за результатами минулого року зменшаться на 43%. Про це Kurkul.com повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

«Якщо 2018 року вони становили 71,2 млрд грн, то за 2019 рік складуть близько 31 млрд грн», — поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».

За його словами, зменшення прибутків, на фоні випереджаючого зростання собівартості сільськогосподарської продукції над доходами від її реалізації, зумовило різке — майже у 3 рази — падіння рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва в агропідприємствах.

Академік зазаначив, що при цьому прибуток від рослинництва зменшиться майже наполовину — до 33 млрд грн, а тваринництво у сільгосппідприємствах знову може стати збитковим (-2,1 млрд грн).

Також Юрій Лупенко додав, що найбільше сільськогосподарські підприємства втратили на виробництві і реалізації пшениці –— майже 24 млрд грн, кукурудзи на зерно — понад 18 млрд грн, ріпаку — більш ніж 3,4 млрд грн та соняшнику — близько 3,2 млрд грн.

«Загалом переважна більшість рослинницької продукції — крім цукрового буряка і сорго — залишилися прибутковими, тоді як у тваринництві прибутковим залишились виробництво молока та вирощування м’яса птиці», — підсумував Юрій Лупенко.

Виконано за допомогою Disqus