Члени фермерських господарств без доходу зможуть не платити ЄСВ

6 лютого 2020 308 0

Після внесення змін до законодавства про ЄСВ члени фермерського господарства, фізичні-особи підприємці, які перебувають на загальній системі оподатківання, та самозайняті особи зможуть не сплачувати ЄСВ за місяці неотримання доходу.

У вівторок 4 лютого 2020 року депутати Верховної ради України прийняли в першому читанні законопроект № 2166 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників)».

Про це повідомив Дебет-Кредит.

«Цей проект закону пропонує внести зміни до статей 4 та 7 Закону про ЄСВ і скасувати зобов’язання для членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір ЄСВ у разі відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку)», — ідеться в повідомленні.

Також у разі відсутності доходу мінімальний розмір ЄСВ не платитимуть фізичні особи-підприємці (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Отож, від сплати ЄСВ звільнили осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і  вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Ще ЄСВ не платитимуть за себе особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

Згідно з текстом законопроекту, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Виконано за допомогою Disqus