На полях України озимі культури відновили вегетацію

26 лютого 2020 474 0

В південних, місцями в центральних і західних областях України у другій декаді лютого відзначалося відновлення вегетації озимих культур у фазі кущіння, утворення вузлових коренів та 3-го листка. Про це йдеться в агрометеорологічному огляді Укргідрометеоцентру, інформує apk-inform.com.

«Небезпечних явищ не спостерігалося, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур і багаторічних трав (3 см) становила мінус 1-7 °С, що значно вище критичної температури вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання озимого жита становила мінус 12-14 °С; озимої пшениці в фазі сходів — 3-го листка — мінус 10-11°С, у фазі кущіння — мінус 11-13 °С; озимого ячменю і ріпаку — мінус 7-9 °С», — звітують в Укргідрометеоцентрі.

За даними експертів, наприкінці декади на більшій частині території країни ґрунт був талий або його промерзання не перевищувало 1-10 см. Лише в окремих районах Луганської, Харківської, Сумської та Чернігівської областей місцями спостерігалося промерзання до 12-21 см.

Виконано за допомогою Disqus