Інноваційний модуль Hog Slat дає змогу протидіяти АЧС

4 березня 2020 116 0
Інноваційний модуль Hog Slat дає змогу протидіяти АЧС

У Сумському національному аграрному університеті представили модуль Hog Slat, який, за словами розробників, дозволяє мінімізувати вплив людини на процес вирощування свиней, а також створює передумови для підвищення біобезпеки підприємств та господарств. Повідомили у прес-релізі.

«За відсутності вакцин, єдиний можливий варіант для ліквідації АЧС – це вимушений забій всіх інфікованих свиней, а також забій свиней в зоні можливого поширення інфекції. Це призвело до того, що за 5 років поголів’я свиней в господарствах знизилось на 22% і продовжує знижуватися надалі. Відтак з 2014 р. перестали існувати 500 господарств у сфері свинарства», – сказано у прес-релізі.


За прогнозами експертів на 2025 р в Україні залишиться 1,7 млн голів свиней проти 3,6 млн у 2015 р. Між тим, свинарство забезпечує близько 20% промислового виробництва м’яса, що дозволяє отримувати понад 2 млрд грн податкових надходжень у бюджет щороку. Тож втрати від зниження поголів’я свиней в Україні – очевидні.

У Сумському Національному аграрному університеті знають, як зупинити масове знищення поголів’я свиней. Згідно НАССР виявлення ризиків занесення та розповсюдження збудників інфекційних хвороб серед поголів’я свиней в межах господарства сприяє їх усуненню або послабленню, що створює передумови для підвищення біобезпеки підприємств та господарств.

Такі можливості відкриває іноваційний модуль Hog Slat, який дозволяє мінімізувати вплив людини на процес вирощування свиней. Адже провідною рушійною силою епізоотичного процесу АЧС став так званий «людський» фактор.
Інноваційний модуль Hog Slat вже представлений в СНАУ, і на ньому працюють студенти, які в майбутньому зможуть повноцінно керувати процесом на підприємствах та свинокомплексах.

Читайте також: В Пирятинському районі Полтавської області знятий карантин по АЧС

Виконано за допомогою Disqus