В Україні обвалились ціни на насіннєву цибулю

10 березня 2020 96 0

В Україні на фоні девальвації гривні несподівано впали ціни на насіннєву цибулю. Тиждень тому більшість сортів «сіянки» продавали на майданчику ОРСП «Шувар» за ціною 85-90 грн/кг для гуртових покупців, 100 грн/кг в роздріб. Наразі ціни на насіннєву цибулю знизились до 60-65 грн/кг. Повідомляє info.shuvar.com.

«Поточний обвал ціни на насіннєву цибулю — це наслідок збільшення кількості продавців в Україні на початку сезону. Наші трайдери чудово пам’ятають, як добре вони заробили   рік тому, коли ціни на товарну цибулю були рекордними, а попит  на «сівок» шаленим. Ті, хто постійно займаються цим бізнесом, в цьому сезоні також збільшили обсяг замовлень в ЄС і, відповідно, зараз пропозиція є значно більшою, ніж зазвичай в цей період», — зазначила керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Рік тому насіннєва цибуля на ОРСП «Шувар» коштувала 57-65 грн/кг, вона почала швидко дорожчати після 20 березня і в кінці квітня 2019 р. гуртові ціни сягнули 170-180 грн/кг.

Читати за темою: Через коронавірус в Україні можуть зрости ціни на часник

Українські трейдери зазначають, що поточне зниження ціни — це тимчасове явище і вже за кілька тижнів на ринок може повернутись  тенденція до подорожчання.

Причиною чергової хвили цінового зростання, на думку продавців, може стати по-перше, сезонне зростання попиту, по-друге, девальвація української гривні. За даними «Інфо-Шувар» найбільший попит на насіннєву цибулю припадаю на другу половину березня. Майже всю насіннєву цибулю Україна імпортує з Польщі та Нідерландів.

Виконано за допомогою Disqus