Товарообіг с/г продукцією між Україною та ЄС вперше досяг $10 млрд

10 березня 2020 150 0

У 2019 р. взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом майже на 18% перевищила рекордний показник 2018 р. і вперше сягнула позначки у $10,6 млрд. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, інформує прес-служба інституту.

Зазначається, що при цьому додатне сальдо становило $4,3 млрд.

За словами Миколи Пугачова, головними європейськими партнерами для України залишились: Нідерланди, Польща, Іспанія, Німеччина, Італія і Франція, а також Бельгія, яка протягом останніх двох років закріпилась у цьому списку.

Ці країни створюють понад 7% сумарного вітчизняного торговельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

Торік Україна імпортувала аграрної продукції з країн-членів ЄС на суму понад $3,1 млрд. Це на 16,3% більше ніж 2018 р.

«В імпорті сільськогосподарської продукції до України з ЄС поки що відсутня така ж стала структура, як в експорті. При цьому вирізняються кілька груп товарів. У 2019 р. Україна найбільше – $343 млн – витратила на закупівлю в ЄС напоїв, переважно алкогольних», — зазначив Микола Пугачов.

Також він додав, що різних харчових продуктів, екстрактів і концентратів закупили на $314 млн.

Читати за темою: Названо кількість виробників, які мають право експорту продукції до ЄС

Поставки з Європи тютюну і виробів з нього збільшилися порівняно з 2018 р. більш ніж на 60% — до $279 млн. Залишків та відходів, продуктів для годівлі тварин закупили на $190 млн.

У групі продуктів «какао-боби, шоколад», імпортувався переважно шоколад. На ці солодощі у 2019 р. було витрачено $184 млн.

Обсяги поставок на український ринок м’ясної продукції склали $147 млн. Насіння олійних закупили на $140 млн.

«Загалом ці групи продуктів зайняли близько 51% у вартісних обсягах імпорту продовольства з Євросоюзу», — підсумував Микола Пугачов.

Виконано за допомогою Disqus