Реанімація Санітарно-епідеміологічної служби має вирішити ключові питання

16 березня 2020 87 0
Реанімація Санітарно-епідеміологічної служби має вирішити ключові питання
Kurkul.com

Відновлення Санітарно-епідеміологічної служби — наслідок ключових проблем, які досі невирішені. Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com  розповів представник депутатської групи «За майбутнє», секретар аграрного комітету Іван Чайківський.

«Наразі уряд вирішує, який варіант обрати: чи утворити новий орган, чи відновити нормальну його роботу в рамках Держпродспоживслужби. Але зараз це не головне, бо в процесі реанімації цього відомства виявилось, що є декілька факторів, які впливатимуть на роботу СЕС», — говорить депутат.

На його думку, перше — це незавершений процес формування Держпродспоживслужби.

«Ситуація з передачею функцій СЕС є яскравим прикладом. Коли її ліквідували, то ці функції почали передавати до Держпродспоживслужби. Втім процес затягнувся через бюрократичну тяганину за повноваження та майно між ДПСС та Міністерством охорони здоров’я. Тож в цьому слід поставити крапку, а також завершити реформу ДПСС», — додав Іван Чайківський.

Зазначається, що саме через це Україна виявилась неготовою до швидкого реагування на форсмажорні епідеміологічні загрози, такі як коронавірус.

На думку Івана Чайківського ще одна проблема, яка потребує негайного рішення  — це дефіцит кваліфікованих кадрів для роботи в СЕС.

«За останні 4 р. освітня система не випустила жодного фахівця, який би міг поповнити лави СЕС. З цим потрібно щось робити, якщо хочемо утримати свої експортні позиції та захистити свій внутрішній ринок та громадян від потенційних загроз», — підсумував він.

Читайте також: Розгляд земельного законопроекту перенесли через коронавірус

Виконано за допомогою Disqus