Після вступу до ЄС Польща відновила продуктивність молочних ферм

26 листопада 2015 122 0
Після вступу до ЄС Польща відновила продуктивність молочних ферм
Kurkul.comПісля вступу до ЄС Польща відновила продуктивність молочних ферм

Вступ до Європейського Союзу прискорив модернізацію молочної галузі Польщі та підтримав її потенціал. Про це заявив керівник відділу Agencia Rynku Rolnego Павло Зареба, у своїй доповіді про Польський досвід об'єднання з ЄС, під час конференції «Молочний Бізнес 2015».

«З 2004 р. ми бачили зменшення постачальників молока. З 311 тис. ферм залишилося всього 130 тис., що постачають молоко на переробку, з іншого боку були збільшені поставки з кожної окремої ферми», — говорить експрет.

За словами Павла Зареби, вступ до ЄС змінив структуру польських ферм. Стало менше малих господарств, до 10 корів і виріс середній сегмент. 65% корів зараз утримується у стадах з поголів'ям до 30 корів на фермі. Це і є базис молочної галузі в Польщі.

«У сімейних фермах спостерігається тенденція — менше корів, більше надій. Тому говоримо про збільшення продуктивності. Продуктивність становить 5,5 т молока з голови на рік. Це нижче ніж у західній Європі, наприклад, Данії чи Німеччини, але ми бачимо потенціал до зростання», — заявив експерт.

Також Павло Загреба додав, що на початку об'єднання різниця в ціні на польські продукти і європейські була досить великою. Зараз вона практично нівелювалася, Польща втратила перевагу. Як наслідок — зменшилось кількість заводів. Позитивною стороною цього є, що з розвитком сімейних фермах покращився показник по окремих заводам, вони модернізувались і створили нові робочі місця.

Олександр Онопко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus