На Житомирщині фермер намагаєтся захопити 850 га пасовищ

14 квітня 2020 965 0
На Житомирщині фермер намагаєтся захопити 850 га пасовищ
Kurkul.com

Випадки рейдерства активізувались, як у сумнозвісні 90-ті в період посівної та після відкриття ринку землі. На території Любовицької сільської ради Житомирщини фермер на початку квітня почав розорювати луки, які належать місцевим пайовикам. Об’єктом рейдерського захоплення стали 850 га луків та пасовищ біля місцевої річки.

Про це йдеться у матеріалі «Конфлікт за землю на Житомирщині ― як селяни борються за колгоспну спадщину» на Kurkul.com.

Ці землі перебувають у спільно-сумісній власності всіх 623 власників земельних паїв колишнього колгоспу та використовуються для випасу худоби. Петро Гарасюта, директор П(ПО)СП ім. Чкалова, який вважає себе правонаступником колишнього колгоспу та представляє інтереси «Корона Сервіс 1» на початку квітня пригнав трактор, який почав розорювати луки.

«Ввечері 1 квітня приїхав трактор аграрної компанії ТОВ «Корона Сервіс 1» і почав орати зазначені землі. Тоді ж дільничний поліцейський зареєстрував кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки працівниками компанії», — йдеться в листі місцевих жителів.

Як пояснила землевпорядник сільської ради Людмила Єцибенко, під час роздержавлення люди проголосувати за спільно-суміжну власність. Про це складено було відповідний акт. Але наразі той документ втратив юридичну силу.

«З 1 січня 2019 р. всі розпайовані землі, паї, які успадкували, і не були витребувані, перейшли у власність сільської ради. Зараз мова йде про 850 га. До нас ніхто клопотання не подавав щодо розорювання лук та ведення сільськогосподарської діяльності на цій території», — прокоментувала ситуацію фахівчиня.

Людмила Єцибенко пояснила, що Петро Гарасюта скористався нюансом земельного законодавства.

«В законі зазначено: якщо господарство існувало до 2002 р. і було правонаступником, то має право на ці землі. У керівника залишилась печатка старого підприємства. То тепер він себе позиціонує, як правонаступник, і передав у користування ТОВ «Корона Сервіс 1» 850 га. Ми вже тиждень воюємо з господарством щодо документів. Запевняють, що документи виготовляються заднім числом», — пояснює землевпорядник.

На жаль, інцидент з розорюванням луків не обмежився 1 квітня. Так, Віктор Мельник і сільські активісти повідомили в листі та під час телефонної розмови, що 7 квітня на територію лук знову заїхали два трактори.

«Зранку 8 квітня адвокат Гарасюти привозить документи до сільської ради. А вже в 12.00 дня на територію пасовища виїхали два трактори, які розкорчовували луки, та орали землю», — прокоментував депутат Борис Гончаренко.

Активісти вдруге заблокували діяльність рейдерів, викликали поліцію. Якщо аграрна компанія і далі буде продовжувати самовільне захоплення земель, селяни налаштовані виходити на акції протесту і перекривати автошлях М07 «Київ-Ковель».

Виконано за допомогою Disqus