Не більше 5% власників паїв продаватимуть свої ділянки — думка

16 квітня 2020 182 0
Не більше 5% власників паїв продаватимуть свої ділянки — думка
Kurkul.com

В Україні після впровадження закону про ринок землі не більше 3-5% власників паїв будуть згодні продати свої земельні ділянки. Про це сказав керівник відділу земельної політики і майнових відносин агроіндустріальних холдингу МХП Володимир Нагорний у блозі на Latifundist.com.

«Однозначно, в наш час досить невелика частина власників — гадаю, не більше 3-5% — захоче продати земельні ділянки. Власники — фізичні особи зможуть продавати свої паї лише фізичним особам. При цьому, згідно з чинним законодавством, договори оренди землі після зміни власника не втратять своєї дії, якщо інше не передбачено самим договором. Однак такі випадки не часто зустрічаються на практиці. Природно, саме тим і страшний спекулянт, який буде купувати землю з метою перепродажу. Перепродаж землі завжди ефективніший, якщо ділянка не обтяжена орендою», — зазначив він.

Та додав, що для забезпечення прав користувача законодавством встановлено його переважне право на викуп орендованого об'єкта.

«На мою думку, на сьогоднішній день — це єдиний можливий інструмент захисту, навіть якщо орендар включений в коло суб'єктів, які не можуть купувати землі сільськогосподарського призначення. Суть в тому, що власник земельної ділянки, яка передана в оренду, з метою дотримання норм про першочергове право зобов'язаний повідомити орендаря про вартість, за яку він має намір продати земельну ділянку, час і місце здійснення угоди. Без дотримання цієї процедури нотаріус угоду не затвердить», — пояснив експерт.

Додавши, що у свою чергу, згідно із законопроектом, орендар має право перевести своє переважне право на іншу особу.

Детальніше читайте у блозі.

Виконано за допомогою Disqus