Верховна Рада зберегла 4 млрд грн фінансової підтримки АПК

18 квітня 2020 259 0
Верховна Рада зберегла 4 млрд грн фінансової підтримки АПК
Kurkul.com

Верховна Рада з другої спроби змінила держбюджет через епідемію коронавірусу. Деякі зміни торкнулися й АПК. Повідомляється на Agropolit.com.

Нагадаємо, що наприкінці лютого уряд розподілив 4 млрд грн держпідтримки АПК на 2020 р. за 5-ма програмами:

  • здешевлення кредитів (1,5 млрд грн);
  • підтримка галузі тваринництва (1 млрд грн);
  • здешевлення компенсації техніки та обладнання вітчизняного виробництва (1 млрд грн);
  • програма розвитку фермерства та кооперативів (400 млн грн);
  • підтримка садівництва, виноградарства та хмелярства (400 млн грн).

Однак, у зв’язку із введенням карантинних обмежень, через розповсюдження коронавірусу, уряду довелось внести невеликі зміни до запланованого бюджету.

Так, на підтримку шляхом здешевлення кредитів закладено суму у розмірі 1,2 млрд грн. замість запланованих 1,5 млрд грн. Це надасть сільгоспвиробникам доступ до пільгових кредитів та зменшить їх вартість до 5%. Очікується, що сукупний обсяг залучених кредитних ресурсів складе 16,4 млрд грн.

На підтримку галузі тваринництва виділено 1 млрд грн. За результатами програми очікується введення в експлуатацію понад 100 тваринницьких ферм та комплексів, а також створення 1 700 додаткових робочих місць.

1 млрд грн залишився на компенсації по закупівлі техніки та обладнання вітчизняного виробництва Це збільшить обсяги реалізації вітчизняної техніки щонайменше на 15% у 2020 р. Очікувані надходження податків і зборів у 2020 р. від учасників програми та суміжних виробництв становитимуть близько 2 342,3 млн грн, з яких більше 550 млн грн – це податки на фонд оплати праці.

На програму розвитку фермерства та кооперативів заплановано спрямувати 400 млн грн. Підтримка за цим напрямом спрямована на збільшення кількості об’єктів місцевої переробки сільськогосподарської продукції, збільшенню рівня зайнятості сільського населення, підвищення рівня знань та вмінь сільського населення у провадженні сільськогосподарської діяльності.

На підтримку галузі садівництва, виноградарства та хмелярства – 400 млн грн. Очікується збільшення нових насаджень інтенсивного типу на площі понад 4,0 тис. га, збільшення продукції з високою доданою вартістю за рахунок будівництва об’єктів зі зберігання та переробки, нарощування експортного потенціалу, скорочення обсягів імпорту та створення нових робочих місць.

Читайтк також: Закон про ринок землі передано на підпис президенту

Виконано за допомогою Disqus