Експерт озвучив причини пилової бурі в Україні

17 квітня 2020 384 0
Експерт озвучив причини пилової бурі в Україні
Kurkul.com

Причиною пилової бурі стали пожежі і посівна кампанія, де відповідно піднімалися пилові хмари. Коли підійшов циклон на територію України, що супроводжується значним вітром, піднялася пилова буря. Про це повідомив завідувач лабораторією охорони ґрунтів від ерозії ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», кандидат сільськогосподарських наук Валерій Коляда, інформує Latifundist.com.

«Пилові бурі можуть ініціюватися в сусідніх регіонах, пил піднімається на велику висоту і переноситися на довгі відстані. Виглядає все так, що тригером нинішньої бурі стали пожежі, на це наклалася посівна кампанія, і відповідно пилові хмари піднімалися. Коли ж підійшов циклон, що супроводжується і так значним вітром, він це все підчепив і потягнув за собою», — розповів експерт.

За словами Валерія Коляди, пилові бурі більш характерні для Сходу і Південного Сходу України. Через активну вирубку лісів оголюється повністю поверхню для вітрів. Крім того, на полях України посилено проводиться розорювання грунту.

Як зазначив Валерій Коляда, пилові бурі бувають нечасто, з періодичністю один раз в 2-4 року. Але коли йде інтенсивніше обробка грунту, їх частота зростає. Але це явище більш характерно для Сходу і Південного Сходу України, де інтенсивніше йде вирубка лісосмуг.

«У північній частині вона більш локально проявляється. Цього разу, як я бачу, вона не вся північ охопила, а тільки частково Чернігівську, Київську області», — резюмував експерт.
Нагадаємо, що 16 квітня в Київській і Житомирській областях спостерігалася пилова буря, викликана сильним вітром.

Читайте також: Фермер сплатив державі 600 тисяч грн за самовільне використання землі

Виконано за допомогою Disqus