В Україні потенціал урожайності сортів ячменю використовується на 30-50%

24 квітня 2020 946 0
В Україні потенціал урожайності сортів ячменю використовується на 30-50%

Ячмінь — ідеальний концентрований корм для курей-несучок та молодняку поросят, сировина для приготування пива, круп та борошна. Ячмінь культура невибаглива, проте аграрії України потенціал урожайності сортів ячменю використовують лише на 30-50%. Про це йдеться у матеріалі «На що звернути увагу при виборі насіння ячменю?» на Kurkul.com.

Зазначається, що через незнання або бажання заощадити на вирощуванні ячменю, фермерами часто нехтуються умови вирощування, тому потенціал урожайності сортів використовується в Україні в середньому на 30-50%, знижуючись в окремі роки до 24-26%, а в деяких областях — навіть до 20%.

«Для порівняння, в Нідерландах потенціал сортів використовується на 70%, у Данії та Швеції — на 50-60%. Враховуючи, що ⅔ земельних угідь с-г призначення знаходяться в зоні ризикованого землеробства, то і сорти ячменю мають бути відповідно районованими, а адаптивність сорту до несприятливих умов вирощування стає однією з найважливіших характеристик сорту», — йдеться в матеріалі.

Зазначається також, що останнім часом інтерес до ячменю, в тому числі пивоварного, в Україні знижується, чому сприяє зниження попиту та закупівельних цін.

Віктор Марценюк, керівник  агрономічного відділу МХП, пояснює, що агрохолдинг вирощує ячмінь як нішеву культуру.

«У нас озимий ячмінь став нішевою культурою. Економічної складової для вирощування культури у більших масштабах немає. Щодо пивоварного ячменю, то поступово відбувається зменшення споживання пива, а, значить, і падає попит на культуру. У 2019 році ячмінь не виправдав себе економічно. Продати його нам було важкувато», — пояснює фахівець

 Читати за темою: 10 секретів вирощування ріпаку від КВС-УКРАЇНА

Виконано за допомогою Disqus