Садівники Львівщини розширюють персикові сади

26 квітня 2020 1917 0
Садівники Львівщини розширюють персикові сади
pixabay.com

Ще донедавна персик вважався південним фруктом, проте наразі ситуація змінилася кардинально: нові насадження персиків й абрикосів з’являються у різних областях України. У Мостиському районі на Львівщині зараз росте близько 50 га персикових садів, інформує techdrinks.info.

Свою першу персикову плантацію садівник Любомир Стельмащук заклав у 2003 р. Відтоді займається вирощуванням персиків, абрикосів та інших фруктових дерев у власному саду в с. Твіржа Мостиського району та у ФГ «Еко-Ягода».

Садівник має понад п’ятнадцятирічний досвід вирощування персиків у кліматичних умовах Львівської області та стійке переконання у тому, що персик — культура, перспективна для цього регіону.

«У 2003 році, коли з’явилася ідея посадити сад, почав їздити Україною та Польщею. Один польський садівник порадив, окрім яблуні, посадити такі нетрадиційні на той час культури, як персики й абрикоси. Ми таки ризикнули, і в 2003 році посадили пів гектара персика. Попри пересторогу, насадження перезимували добре, і в 2004 році дали перші плоди. Надихнувшись успіхом, ми щороку збільшували насадження. А у 2009 році я почав займатися ще й розсадництвом. Саджанці шукав у різних місцях, намагаючись збільшити різноманіття сортів. А згодом, у 2014 році, розпочав садити власний сад», — розповідає Любомир Стельмащук.

Нині приватне підприємство Любомира Стельмащука вирощує сад на 4 га, з яких 2 га займають насадження персика. Натомість у господарстві «Еко-Ягода», де зараз працює садівник, ростуть 20 га персиків і 8 га абрикосів.

Виконано за допомогою Disqus