Чи треба орати під ріпак розповіли у новому випуску проекту РАПСОДІЯ

4 травня 2020 475 0
Чи треба орати під ріпак розповіли у новому випуску проекту РАПСОДІЯ
Kurkul.com

Для ріпаку обробіток ґрунту відіграє надважливу роль, адже його ріст на 40% відбувається восени. І так, як ріпак має стрижневу кореневу систему, необхідно щоб вона формувалась без перешкод. Відомий міжнародний експерт з рослинництва Антон Штадлер у четвертому випуску проекту РАПСОДІЯ від «КВС-Україна» дав рекомендації щодо базових агротехнологічних операцій для підготовки ґрунту та вибору обладнання для цього.

«Якщо мова йде про обробіток ґрунту під ріпак, перш за все, потрібно оцінити стан ґрунту після збирання попередника. Користуючись спеціально закладеним профілем ґрунту, можна обрати відповідну стратегію для проведення його обробітку. Чим кращою буду структура, тим менше значення матиме інтенсивність його обробітку. Чим більше ущільнення ґрунту, тим важливіше руйнувати його поступовим проведенням обробітку», — розповів Антон Штадлер.

Він зазначив, що для цього добре себе зарекомендував культиватор для суцільного обробітку ґрунту з тонкими лапами та вузькою відстанню між ними.

Поряд із цим, зазначив експерт, нещодавно отримала визнання система обробітку Strip-till.

«Тут комбінуються елементи як прямого посіву, так і оранки. Це означає, що з рядка прибирається солома, завдяки чому насіння ріпаку може краще сходити. І, що також дуже важливо, солома, яка забирає вологу прибирається із зони проростання насінини. Завдяки цьому ранній розвиток рослин відбувається краще», —дав рекомендації експерт.

Проте підхід до проведення обробітку ґрунту експерт радить обирати в залежності від його стану.

Виконано за допомогою Disqus