Кредитування агросектору скоротилось на 9%

14 травня 2020 156 0
Кредитування агросектору скоротилось на 9%
Kurkul.com

Майже вісім місяців минуло з моменту призначення на посаду аграрного заступника Тараса Висоцького. За час його керівництва, згідно статистики за 2019 р., об’єм всіх видів кредитування бізнесу скоротився на 13%, для агросектору — на 9%. Про це йдеться у матеріалі «Вісім місяців аграрного заступника Тараса Висоцького — що зроблено? Провал за ключовими позиціями» на AgroPolit.com.

«Сказати, що статистика погана, все ж  не можна. Чому так сталося? Темпи нового кредитування не встигають за темпами погашення старих кредитів. Коло корпоративних позичальників у нас дуже обмежене і не збільшується. Агрохолдинги давно закредитовані, банки більше фокусуються на кредитуванні малого та середнього бізнесу. Але цей сегмент не надто помітний за обсягами. Якщо банк видав сотню нових кредитів фермерам, а водночас отримує погашення кредиту від великого агрохолдингу, загальна сума візуально не збільшиться, а може навіть і зменшиться», — розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Ще одним із факторів вона вважає — торішнє зміцнення гривні, яке «з’їло» основну частину валютних кредитів, які в Україні у статистиці відображаються у гривні.

«Якщо говорити про обсяг портфеля агрокредитів, то він скоротився менше, у порівнянні з кредитами решти секторів економіки», — зазначила Олена Коробкова.

Експерти сподіваються, що ситуація з кредитуванням виправиться після повноцінного запуску ініційованої Кабінетом міністрів України та Національним банком програми пільгових кредитів під 5-7-9% річних. На разі вона ще на етапі запуску.  

Читати за темою: Фонд гарантування кредитів сприятиме виходу фермерів з тіні — думка

Виконано за допомогою Disqus